4 συνταγές για τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι μέρες αρχίζουν να μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει, φέρνοντας μαζί της την ανάγκη για πιο ζεστά και θρεπτικά γεύματα.

Καθώς οι πρώτες δροσερές μέρες του φθινοπώρου μας περιβάλλουν, ήρθε η ώρα να εμπλουτίσουμε το μενού μας με φαγητά που μας ζεσταίνουν και μας τροφοδοτούν με ενέργεια.

Γράφει η Κατερίνα Ματέρη.

Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις εύκολες και γευστικές συνταγές που θα κάνουν τις φθινοπωρινές σας μέρες ακόμα πιο απολαυστικές.

1. Σούπα με κολοκύθα και τζίντζερ

Η κολοκύθα είναι ένα από τα βασικά υλικά του φθινοπώρου. Αυτή η σούπα είναι ιδανική για τις πρώτες κρύες βραδιές, προσφέροντας ζεστασιά και ενέργεια. Το τζίντζερ της δίνει μια διακριτική, πικάντικη γεύση που ταιριάζει υπέροχα με την γλυκύτητα της κολοκύθας.

Υλικά:

  • 1 μικρή κολοκύθα (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 2 εκ.), ψιλοκομμένο
  • 500 ml ζωμός λαχανικών
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέστε την κολοκύθα και το τζίντζερ, και ανακατέψτε για λίγα λεπτά.
  3. Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών και αφήστε το μείγμα να βράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  4. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τη σούπα.
  5. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο κατά βούληση. Σερβίρετε ζεστή.

2. Ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα

Το ριζότο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φθινοπωρινά φαγητά, καθώς είναι πλούσιο και χορταστικό. Αυτή η εκδοχή με μανιτάρια είναι ιδιαίτερα αρωματική και συνδυάζει τη γήινη γεύση των μανιταριών με την κρεμώδη υφή του ρυζιού.

Υλικά:

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε τα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο.
  4. Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί.
  5. Προσθέστε σταδιακά τον ζωμό, ένα φλιτζάνι κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες και μαλακό.
  6. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε την παρμεζάνα. Σερβίρετε αμέσως.

3. Κοτόπουλο με μήλα και δεντρολίβανο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή των μήλων, και αυτή η συνταγή συνδυάζει το κοτόπουλο με την γλυκύτητα των ψημένων μήλων και το άρωμα του δεντρολίβανου, δημιουργώντας ένα απλό αλλά νόστιμο πιάτο.

Υλικά:

  • 4 φιλέτα κοτόπουλο
  • 2 μήλα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέστε τα μήλα, το σκόρδο και το δεντρολίβανο στο τηγάνι και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και το κοτόπουλο να ψηθεί καλά.
  3. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε το κοτόπουλο με τα μήλα.

4. Σαλάτα με ψητά λαχανικά και κουσκούς

Μια ελαφριά και θρεπτική επιλογή που ταιριάζει απόλυτα στις πρώτες μέρες του φθινοπώρου. Τα ψητά λαχανικά δίνουν μια καπνιστή γεύση στη σαλάτα, ενώ το κουσκούς την κάνει πιο χορταστική.

Υλικά:

  • 200 γρ. κουσκούς
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 μελιτζάνα
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

  1. Κόψτε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για 25-30 λεπτά στους 200°C.
  2. Ετοιμάστε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  3. Ανακατέψτε το κουσκούς με τα ψητά λαχανικά και τη φέτα.
  4. Περιχύστε με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Σερβίρετε χλιαρό ή κρύο.

Αυτές οι συνταγές είναι ιδανικές για να γεμίσετε τις φθινοπωρινές μέρες με γεύση, ζεστασιά και ευχαρίστηση. Δοκιμάστε τις και απολαύστε τη μεταβατική αυτή εποχή με άρωμα και χρώματα στο τραπέζι σας!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -